بازدیدها: 13263
بيماري كين باخ چیست ؟
مقدمه :
بيماري كين باخ در واقع در اثر سياه شدن استخوان لونيت (هلالي – ماهكي) مچ دست بوجود مي آيد. اين استخوان كه در مركز چرخش استخوانهاي مچ دست قرار دارد درعملكرد حركتي و همچنين انتقال نيرو در مچ دست نقش ويژه اي ايفا مي نمايد. مفصل مچ دست یکی از پیچیده ترین مفاصل بدن انسان است که دارای حرکت ترکیبی میباشد. هشت عدد استخوان کوچک مچ، در دو ردیف چهارتایی متصل به هم قرار گرفته اند بطوری که مجموعا" شکل یک گوی واحد را تشکیل میدهند که با انتهای استخوانهای ساعد مفصل شده و حرکت خم شدن مچ به قدام و پشت و همچنین حرکت مچ به طرفین را بوجود می آورند.شکل۱و۲
عملکرد دوم این گوی، انتقال نیرو از استخوانهای کف دست به ساعد است که از طریق سه ستون فرضی انجام میگیرد. شکل۳
در اين بيماري استخوان هلالي – ماهكي مچ دست خونرساني خود را از دست مي دهد و سلولهاي آن دچار مرگ سلولي مي شوند. در نتيجه استخوان مزبور قدرت ساختاري خود را از دست مي دهد و به اصطلاح سياه ونرم مي شود بطوريكه در اثر نيروهايي كه بطور طبيعي در انجام امور روزمره زندگي به مفصل مچ وارد مي آيند (ستون مرکزی مچ دست) ، دچار شكستگي خود بخودي شده و مچاله مي گردد. با تغيير شكل و مچاله شدن اين استخوان كه ميتوان آنرا محور حركتي مفصل مچ دست دانست، مكانيك حركتي مچ دست تحت تاثير قرار گرفته و حركت مچ دست نهايتاً منجر به ساييدگي اين مفصل مي شود.
اين بيماري از نظر سير به درجاتي تقسيم بندي مي شود كه درجات خفيف بيماري استخوان ماهكي دچار آسيب عروقي شده ولي هنوز شكستگي رخ نداده است. در درجه بعدي شكستگي رخ مي دهد و در درجه سوم استخوان مچاله مي گردد. درجه نهايي نيز با بروز ساييدگي در مچ دست و از كارافتادگي مچ دست مشخص مي گردد .
علت بيماري كين باخ چيست؟
در مورد علت اين بيماري نظر قطعي وجود ندارد. آنچه كه مسلم است اين است كه خونرساني اين استخوان، کلا" توسط يك يا دو رگ تغذيه كننده انجام مي شود و احتمال بروز بيماري در افرادي كه اين استخوان فقط يك رگ تغذيه اي دارد، بيشتر است.
در اكثر بيماران مبتلا به بيماري كين باخ، استخوان زند زبرين ساعد از زند زيرين در مفصل مچ بلند تر است و نظر بر آنست كه اين اختلاف طول استخوانها ساعد، منجر به افزايش فشار وارد بر استخوان ماهكي و در نتيجه اختلال خونرساني آن بخصوص در افرادي مي شود كه فقط يك رگ تغذيه كننده براي اين استخوان وجود دارد.
علايم بيماري كين باخ چيست؟
بيماري كين باخ در ابتدا با درد مبهم مچ دست تظاهر مي يابد بطوريكه در اكثر موارد اشتباهاً در ابتدا بعنوان كشيدگي يا ضرب ديدگي مچ دست تعبير مي گردد. بيماري كين باخ، دست غالب را بيشتر از سمت مغلوب درگير مي كند و ممكن است سابقه ضربه و يا پيچ خوردگي مچ دست نيز وجود داسته باشد.
به همين دليل در صورتيكه درد مچ دست در ناحيه وسط مچ به مدت بيش از يك ماه در بیماری ادامه يابد بخصوص اگر با محدودیت حرکت همراه باشد، عكسبرداري اشعه ايكس توصيه مي شود.
مرحله بعدي علايم بصورت تورم مچ دست و نهايتاً محدوديت حركت است كه در ابتدا حركت مچ دست به پشت كاهش محسوستري نشان مي دهد عکس۷ و در مرحله انتهايي ساييدگي مفصل مچ دست بطور كامل دردناك – متورم و خشك و بي حركت ميباشد.
بعلت تغيير در مكانيك مچ دست و همچنين درد ايجاد شده ، قدرت دست مبتلا نيز به شدت كاهش مي يابد.
تشخيص بيماري كين باخ چگونه انجام مي پذيرد؟
تشخيص بيماري كين باخ با معاينه باليني پزشك و انجام راديوگرافي و MRI مچ دست امكانپذير است كه اختلاف خونرساني استخوان ماهكي و احياناً شكستگي يا مچاله شدن اين استخوان را نشان مي دهند.
درمان بيماري كين باخ :
درمان بيماري كين باخ بسته به مرحله بيماري متفاوت است.
در مراحل اوليه بيماري، اصلاح تفاوت طول دو استخوان ساعد ميتواند با كاهش فشار بر روي استخوان منجر به بهبود خونرساني اين استخوان شودعکس۹٫ پیوند استخوان زنده یا قرار دادن انتهای یک رگ خونی ظریف در بافت استخوان نرم شدهنیز میتواند کمک کننده باشد. در مراحل پيشرفته درمانهاي ديگري نظير خارج ساختن تعدادي از استخوانهاي رديف اول مچ شامل استخوان ماهكي و يا در نهايت، خشك كردن مفصل مچ دست جهت كنترل درد و برگشت قدرت دست توصيه مي شود.
نتيجه درمان و پیش آگهي بيماري كين باخ چگونه است؟
بيماران مبتلا به بيماري كين باخ بايستي بدانند كه در صورت وجود اختلاف طول استخوانهاي ساعد، عمل جراحي اصلاحي بايستي هر چه سريعتر انجام پذيرد زيرا اينگونه اعمال جراحي قادر به برگردانيدن آثار مخرب شكستگي و مچاله شدن استخوان ماهكي در مكانيك مچ دست نيستند و هدف پزشك از توصيه به انجام اين عمل جراحي جلوگيري از پيشرفت بيماري به سمت تخريب كامل و از كارافتادگي مچ دست است.
بنابراين هدف از انجام جراحي، بهبود كامل و رفع كلي درد و ناراحتي مچ دست بيمار نيست و ممكن است مقداري از درد و محدوديت حركت براي بيمار باقي بماند. آنچه كه مهم است اينست كه بهبود خونرساني استخواني ماهكي منجر به توقف روند شكستگي مچالگي استخوان و جلوگيري از كار افتادگي مچ دست مي گردد.
نکات مهم پس از عمل جراحی بیماری کین باخ:
- دست خود را بالا قرار داده از اویزان نمودن ان پرهیز نمایید.
- در صورت تورم یا تغییر رنگ انگشتان و یا بروز درد شدید ، فورا به اورژانس مراجعه نمایید.
- داروهای انتی بیوتیک مناسب جهت پیشگیری از عفونت برای سه روز تجویز شده است که بایستی منظم و سر ساعت مصرف شود.
- در خصوص نیاز به تعویز پانسمان و لزوم وزمان کشیدن بخیه ها با پزشک معالج مشاوره نمایید.
- مصرف داروهای مسکن نظیر استامینوفن در حد تعادل منعی ندارد.(حداکثر روزی چهار قرص)
- انگشتان خود را مرتب بطور کامل مشت گره و باز کامل نمایید.
- جهت جلوگیری از خشکی،مفصل شانه خود را در جهات مختلف حرکت دهید.
- گچ یا اتل شما حداقل بمدت دو ماه نگهداری و پس از ان فقط با تشخیص پزشک معالج، باز می گردد. از باز نمودن خودسرانه گچ واتل، جدا" پرهیز نمایید.
- در اوردن پیچ و پلاک در صورت استفاده، برای همگان توصیه نمیشود و در اغلب بیماران میتوان بدون هیچ نگرانی انرا تا اخر عمر نگاه داشت. تنها در بیماران جوانتر که سطح بالاتری از فعالیت دارند، بخصوص در ورزشکاران، توصیه میشود که حد اقل پس از گذشت ۱۸ ماه از جراحی، اقدام جهت خارج سازی پلاک را مد نظر قرار دهند.
- برچسب ها: مقالات آموزشی